Blodsporkurs

Ettersøkshund eller «bare» hjernetrim?

Blodspor er en aktivitet som passer alle hunder, uavhengig av alder og rase, og som både du og hunden vil ha mye glede av!  
Enten om du har ønske om å konkurrere i blodspor, ønsker å trene opp hunden din til å bestå blodsporprøven på vei til å bli ettersøkshund, eller om du ønsker litt god hjernetrim og bygge samarbeid og selvtillit.

Dette er en fin og naturlig aktivisering som gir hunden alt den trenger, både mentalt og fysisk, og hunden får brukt en av sine aller viktigste sanser, – noe som de fleste hunder synes er veldig gøy! 

Sporarbeid gir hunden mestringsfølelse og selvtillit! Under et blodspor får hunden arbeide selvstendig, men likevel «på oppdrag fra oss».

Derfor er dette en fantastisk måte å også trene samarbeid mellom hund og fører. 

Kurset vil gi en innføring i hvordan du legger blodspor, hvordan du trener hunden til å følge et blodspor under ulike terrengforhold og vær- /føreforhold, du vil få informasjon om blodsporprøver og krav til godkjent ettersøkshund.

Det blir også praktisk trening å på å føre hunden i sporet.
Siden hunden hele tiden føres i line stilles det ikke så store krav til lydighet og du kan trene spor selv når det er båndtvang. Hunden skal føres i et moderat tempo, så det kreves slett ingen superkondisjon for å starte treningen!

Hundene går spor én og én, og må kunne vente i bilen når den ikke selv er aktiv.

Utstyr:
Ta med sele, sporline, vann og kanskje ulldekken/teppe til den 4-beinte. Stol, klær etter vær, lunsj, drikke og godt humør til den 2-beinte.

Instruktør sørger for merkebånd, blod og skanker som trengs for å legge spor.

Hvem passer kurset for?

Forkunnskaper:
Ingen, vi tilpasser oss den enkelte hunden.

Kurset er åpent for hunder av alle aldre og erfaring. Vi jobber ut ifra der hundene er. Vårt viktigste mål for helgen er at hundene (og deltagerne) skal dra hjem proppfulle med motivasjon og kunnskap til å fortsette med spor og utvikle seg videre. Man trenger ikke mye lydighet på hundene, de føres i line og vi er ute med en og en hund.

Mål for kurset:

  • Legging av blodspor.

  • Hvordan samarbeide med hunden i sporarbeidet.

  • Hvordan ulike terrengforhold og vær /føreforhold innvirker på hundens sporarbeid.

  • Gi informasjon om blodsporkonkurranser og viltsporchampionat.

  • Gi informasjon om krav til godkjent ettersøkshund for skadet hjortevilt.

Regler på treningsplassen

Vær oppmerksom på at vi ikke ønsker at hundene skal få hilse på hverandre i bånd.

Hunder har et langt rituale og adferdsmønster for å kommunisere med hverandre og fortelle hvilke intensjoner de har. Dette er også forskjellig fra rase til rase. 

Når hunder er i bånd, kan det hindre det naturlige mønsteret og det kan oppstå konflikter.

  • Godbiter

    Husk gode godbiter, gjerne flere slag. Det beste er å bruke godbiter som er myke nok til at hunden ikke må stoppe opp og tygge. Husk å ikke blande ulike typer godbiter i samme pose

    Leker

    Det kan være veldig fint å ha en leke dere kan bruke til å belønne hundene med. Det beste er å ha to like leker, eventuelt to leker som har like stor verdi for hunden. Det er viktig at det er litt lengde på hundene, ikke bare en ball. Ønsker dere å bruke ball, må den ha et kort tau.

    Bekledning

    Kle deg etter været, treningen foregår utendørs.

    Vann

    Ta også med vann til hunden om du ønsker.

  • Familie eller venner er velkommen! Men vi ønsker at det kun er én person som trener hunden av gangen. De andre er velkommen til ta med en campingstol og se på fra sidelinjen. Om dere ønsker å bytte på hvem som trener, er det også greit.

  • For å være rettferdig mot hundene våre, ønsker vi at det gjøres tydelig forskjell på trening og fri. Derfor ønsker vi at dere trener med halsbånd og gir hundene «fri» med sele.

    Det kan være lurt å ha på begge deler når dere kommer på kurs.

    Bruk også gjerne begge deler når dere går tur. Da kan dere enkelt koble om til halsbåndet når dere legger inn en liten treningsøkt underveis, før dere kobler tilbake til selen.

  • Det store håndtaket på flexibåndet er ofte i veien, derfor ønsker vi at man bruker et helt vanlig kobbel på cirka 1.5 til 2 meter.

Sulten på kurs? Du melder deg enkelt på her: